Panplast Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Recep Konuk'a etik ödülü.

Ağaçlandırma Çalışmalarıyla Dikkat Çeken Recep Konuk Ödüllendirildi
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde ağaç dikiminin yaygınlaştırılması için gösterdiği çaba nedeniyle Toplumsal Etik Derneği’nin “Çevre” ödülüne layık görüldü.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ödül töreninde Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’a “Biyoetik anlayışı ile etik ilkeler doğrultusunda toprağın korunması ve ağaç dikiminin yaygınlaştırılması, doğa ve orman sevgisinin gelecek kuşaklara aktarılması ve bu duygunun toplumun belleğinde yerleştirilmesine büyük katkılarından dolayı” yılın çevrecisi ödülü verildi. Törende konuşan Toplumsal Etik Derneği (TED) Başkanı Ahmet Akgün, amaçlarının iyileri ödüllendirip, kötülerle mücadele etmek olduğunu belirtirken, Recep Konuk’un Konya’da yaptığı ağaçlandırma çalışmalarına bizzat şahit olduğunu ve bu çalışma dolayısıyla da kendisinin aday gösterildiğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine işlerinin yoğunluğu dolayısıyla katılamayan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, törende bulunanlara bir mesaj gönderdi.

Konuk mesajında; Konya Şeker’in bu ödülü ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle aldığını ve bu çerçevede yaptıkları çalışmaları sosyal sorumluluğun da ötesinde bir mecburiyet olarak kabul ettiklerini belirtti.

Konya Şeker’in bir üretici kuruluşu olduğunu ve bu nedenle de öncelikleri arasında tarımsal üretimin sürekliliğinin geldiğini dile getiren Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, mesajında şunları söyledi; “Bozulan ekosistem, küresel ısınma tarım için ciddi tehdit oluşturuyor. Doğaya insan eliyle verilen zararın yine ve ancak insan eliyle giderilmesi mümkün. Bu çerçevede biz bir üretici kuruluşu olarak herkesin çevreye yaptığı yatırımdan daha fazlasını yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü bunlar dünyamız için artık ertelenebilecek önlemler değildir. Çevreci önlemlerin gecikmesi öncelikle tarımsal üretimi etkileyecek ve bizim üretici ortaklarımızın ekonomik faaliyetleri aksayacaktır. Bunun idrakinde olan Konya Şeker ağaçlandırma çalışmalarında ilk hedefini Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak olarak belirledi ve bu hedefini Konya nüfusunun iki katı fidanı toprakla buluşturarak aştı ve yeni hedefini Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak olarak belirledi.

Ağaçlandırma çalışmalarında sürekliliği sağlamak içinde 1,5 milyon üretim kapasiteli fidanlık kurdu. Ağaçlandırma çalışmalarında büyük ormanlık alanlar oluşturmak yerine Konya Kapalı Havzası’nın tamamını ağaçlandırmayı amaçlayan Konya Şeker bu çerçevede köy yollarını çift taraflı ağaçlandırarak, ağaçlandırmanın tarımsal amaçlı nemlendirme ve iklimleme özelliğinin tüm üretim alanlarına yaygınlaşmasını sağladı. Biz ağaçlandırmayı önemsiyoruz ve devamında da kararlıyız.

Ancak Konya Şeker’in çevreci yatırımları ağaçlandırmayla sınırlı değil. Küresel ısınma sonucu oluşan kuraklık hepimizin ve tarımın sorunu. Örneğin bu çerçevede biz bu sene üreticilerimize hararetmetre dağıtacağız. Toprağın susama oranını tespit edecek bu aletle bölgede %40-50 arasında tarımsal sulamada tasarruf hedefliyoruz. Bir diğer yatırımımız damla sulama sitemleri üretimi. Bu sitemin de tarımda yaygınlaşmasını hedefledik. Biz bu yatırımı yapana kadar yüksek olan fiyatlar sistemin kullanımının yaygınlaşmasını engelliyordu. Biz yaptığımız yatırımla piyasayı regüle ettik ve fiyatlar düştü, kullanım yaygınlaştı. Bir diğer yatırımımız biyoyakıt üretimi. Dünyada sera gazlarının azaltılması amacıyla benimsenmiş bir mücadele aracının ülkemizde de yaygınlaşmasını sağlamak için bu yatırımı yaptık.

Özetle şunu söylemek istiyorum. Biz bir üretici kuruluşuyuz. Bizim ortaklarımız pancar üreticisi çiftçiler. Bu nedenle, bizim tarıma karşı sorumluluklarımız var. Topluma karşı sosyal yükümlülüklerimiz var ve yürüttüğümüz bir ticari faaliyet var. Biz bu çerçevede tarıma ve üreticilerimize karşı sorumluluklarımız, sosyal yükümlülüklerimiz ve ticari faaliyetlerimizi örtüştürüyoruz. Ve kendimizi topraklarımızda üretimin devam edebilmesi için herkesin gösterdiği çabadan daha fazla çaba göstermek zorunda hissediyoruz. Sessiz sedasız yaptığımız bu çalışmaların fark edilerek ödüle layık görülmesi bizi hem daha fazla çaba göstermek konusunda teşvik ediyor, hem de gelecek için umutlandırıyor. Bu çerçevede her alanda yapılan olumlu katkıları fark ederek ödüllendiren, teşvik eden Toplumsal Etik Derneği Başkanı Sayın Ahmet Akgün’e ve yönetimine teşekkür ediyor, ödüle layık görülen herkesi kutluyoruz.”

Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’la birlikte, Tema Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Y. Gürses (Çevre) , LÖSEV Başkanı Dr.Üstün Ezer (Tıp), Gazeteci Fikret Bila (Medya), Şevval Sam(Sanatçı), Tayfun Talipoğlu, Coşkun Aral ve Mehmet Ali Önel (Araştırmacı Gazeteci) ile Gürbüz Evren (TV Program) Toplumsal Etik Derneği’nce ödüle layık görüldüler.

www.recepkonuk.com.tr