Recep Konuk, biyoetanolün önümüzdeki yılların çok önemli bir yakıtı olacağını belirtti.
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı Recep Konuk, şeker pancarı gibi havanın karbondioksidini emen, ortama oksijen veren bir ürünün atığından elde edilen biyoetanolun önümüzdeki yılların çok önemli bir yakıtı olacağını belirterek, ''Bu, gelişecek ve büyüyecek bir sektördür. Bugüne kadar 50 milyon dolarlık yatırım yaptık. Sektörün talebi doğrultusunda yatırım yapmaya hazırız'' dedi.
Konuk, yaptığı açıklamada, cari açığın en büyük sebebinin enerji olduğunu anımsatarak, enerjiyle ilgili bir kısıntıya gidilmesinin mümkün olmadığını ve enerji üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Dünyada, nükleer santrallerin bir çok yerde çözüm olduğunu, bunun yanı sıra fosil yakıtların da kullanıldığını ifade eden Konak, ''Özellikle karbon emisyon değerlerinin muhafazası, dünyanın daha da yaşanabilir kalması adına enerji çeşitliliği önemseniyor. Bu çeşitlilikte güneş, termal enerji, rüzgar ve bitki kökenli enerjiler var. Türkiye'de bir çok organik atık bulunuyor. Şeker pancarı atığından elde ettiğimiz biyoetanol çevreyle uyumlu tabii şartları koruyan, yenilenebilir ve güvenli bir enerjidir'' diye konuştu.
Konuk, ABD, Brezilya gibi ülkelerde biyoetanolün kullanıldığını anlatarak, şunları söyledi:
''Brezilya'da otomobillerin tamamına yakınında yüzde 70 biyoetanol katkılı benzin kullanılıyor. Bunun standardı yüzde 20 ama yüzde 70'e varan oranlarda katılıyor, hatta yüzde 100 biyoetanol ile çalışan hibrit araçlar da var. Dünün dışarıdan kredi alan ülkesi Brezilya, ilk adımını bitkisel üretimin enerjiye dönüştürülmesiyle başlattı. Sonra buna ABD de katıldı. ABD'de üretilen biyoetanol fosil kökenlilere karşı ciddi bir rakama ulaştı ve ABD hükümeti bunu ısrarla destekliyor. Avrupa'nın da biyoetanolü benzine ve diğer yakıtlara katma oranı yüzde 6'lara ulaştı. Türkiye'de de 2013 yılında yüzde 2, 2014 yılında da yüzde 3 biyoetanol katılma zorunluluğu var. Bahsettiğimiz yüzde 2'nin zaten yüzde 56'sını atık ürünlerden biz üretiyoruz. Biyoetanol, enerji çeşitliliğinde doğru bir seçenek, hem üreticinin kazandığı hem de doğanın korunduğu yeni bir enerji kaynağı olacak. Şeker pancarı gibi havanın karbondioksitini emen, ortama oksijen veren bir ürünün atığından elde edilen biyoetonol, önümüzdeki yılların çok önemli bir yakıtı olacaktır.''
Talep Doğrultusunda Yatırım Yapmaya Hazırız
Atık bir maddeden üretilen biyoetanolün, üretim maliyetinin göz önünde bulundurulmayacak kadar düşük olduğunu belirten Konuk, ''Mevcut parametrelerle fosil kökenli yakıtların ithal fiyatıyla, Türkiye'de biyoetanol üretmek mümkün. Bu trend gelişmiş ülkelerde hızla tırmanıyor. Siz isteseniz de istemeseniz de buna dahil oluyorsunuz'' dedi.
Konuk, iş birliği yapılan ülkelerle ortak kararlar alındığını ifade ederek, ''Bu gelişecek ve büyüyecek bir sektördür. Bugüne kadar 50 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Türkiye'de bir yatırım yaparsanız, bunun karşılığını 5 yılda alısınız, kar payımız da bu oranda bulunuyor. Aktif bir şekilde çalışıyoruz, çok nitelikli ve verimli. Sektörün talebi doğrultusunda yatırım yapmaya hazırız. Bu talep gelişecek, var olacak biz de bu büyümede yatırımlar devam edecek'' diye konuştu.
www.recepkonuk.com.tr