Panplast Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 14 Mayıs "Dünya Çiftçiler Günü"'nü kutladı.

Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, gıdanın ve tarımın çok konuşulduğu bu günlerde Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladığımızı söyleyerek, tarımın ötelene ötelene biriken ve bir türlü çözülemeyen sorunları bulunduğunu ve bu sorunların altında ezilen, üretmede ve geçimini sağlamada büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Konuk, tarımın asli unsuru çiftçilerimizin yaşadıkları zorluklar nedeniyle Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk ve biraz kırgın kutladıklarını vurguladı ve, “Bu kırgınlık ve burukluğumuz bütün dünya ülkelerinin tarımı ve üretimi, yaklaşan gıda güvenliği tehlikesi nedeniyle ciddi ciddi konuşurken, bizde hala meselenin öneminin anlaşılmamış olmasından, sahipsizliğinden ve ciddi bir çözüm arayışını göremeyişimizdendir” diye konuştu.

Türk Çiftçisi Zor Günlerinde Bile Üretim Yaptı
Cumhuriyet kurulduğunda nüfusun 12.5 milyon olduğunu, bu nüfusun yaklaşık dörtte üçünün ulu önder Atatürk’ün deyimiyle milletin efendisi, yani köylü olduğunu belirten Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk mesajını şöyle sürdürdü;

“Cumhuriyet kurulduğunda tek ciddi üretim kalemi tarımsal üretimdi. Balkan harbi, Birinci Cihan harbi ve Kurtuluş Savaşının yarattığı tahribat, zaten sınırlı olan sınai tesislerimizi tahrip etmiş, üstüne bir de sermaye muhafaza edilememişti. İşte o yokluklar içinde Türk çiftçisi üreterek, katma değer yaratarak ülkenin sermaye biriktirmesine öncülük etmiştir.

Teknik donanım eksikliğini, dişiyle tırnağıyla ama sevgiyle toprağı işleyerek telafi etmiş, milli sanayi için topraktan sermaye üretmiştir. O zamanda tarım zordu, çiftçilik meşakkatliydi. Karasabanla toprağı işlemek, onun işlemediği yerlerde kazma ile çalışmak ve üretmek zordu. Üretmekten başka seçeneğin olmayışı Cumhuriyetin ilk yıllarında çiftçimizin omuzlarına zorlukları aşma sorumluluğunu da yüklemişti.

Genç Cumhuriyet onun için üretimi arttırmak ve mümkün olduğunca çok üretmek istiyordu. Üretimi artırmanın yolunun da çiftçinin üzerindeki yükleri kaldırmaktan geçtiğini biliyordu. Cumhuriyetimiz, o zaman ki bütçenin en önemli vergi kaynağından, en büyük gelir kaleminden yani aşar vergisinden vazgeçerek bu kararlılığını gösterdi. Buna rağmen o zamanın Anadolusunda üretmek zordu. Ancak, tüm zorluklara, bütün imkansızlıklara rağmen Türk çiftçisi üretti, Anadolu toprakları bereketini milletimizden esirgemedi. O üretim sermaye oldu, o sermaye milli sanayimize kaynak oldu.”

Anadolu'da Çiftçilik Zor!
Bugünkü nüfusumuzun dörtte birinin de köylü olduğunu, bugün de Anadolu topraklarında üretim yapmanın zorluğunu ve karasabanın olmadığını, öküzün, mandanın peşinde koşulmadığını kaydeden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Dün yoktu ve onun için zordu. Bugün var ancak kullanmanın bedeli yüksek olduğu için zor” diyerek, “Bugün çiftçilik ve üretim, mazotu yatların 3 katı bedel ödeyerek kullandığımız için zor. Elektriği konutlarla aynı bedeli ödeyerek kullanabildiğimiz için zor. Suyu pahalı, gübreyi, zirai mücadele ilacını rekabet ettiklerimizden 2-3 kat fazla bedel ödeyerek kullandığımız için zor. Girdilere lüks tüketimle aynı KDV oranından vergi ödediğimiz için zor. Tüm bu zorlukların üstüne pahalı üretmekle ve ekonominin sırtına yük olmakla suçlanmak zorlukların en büyüğüdür. Onun için Türkiye’de çiftçilik yapmak zor” dedi.

Çiftçi Sahiplenmeyi Bekliyor
“Türk çiftçisine ucuz üret, dünya ile rekabet et deniliyor. Bu bir yarışsa, bu yarışta Türk çiftçisi rakipleri ile sırtında 3-5 küfe taşıyarak yarışıyor” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, buna rağmen yarışta geri kalmadıklarını, bazen başa baş, bazen de onlardan ucuz üretmeyi başardıklarını ve daha çok üretmek için sadece biraz destek, biraz teşvik ve biraz sahiplenme beklediklerini bildirdi.

Tarımsal üretim konusunda çiftçilerin ciddi yaklaşımlar beklediğini, bu işi sahiplenmesi gerekenlerin çözüm önerilerini ortaya koymasını beklediklerini vurgulayan Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk mesajında şunları söyledi;“Türk çiftçisi, yıllardır pahalı üretiyor, üretmesin hükmünün ne kadar yanlış olduğunun ifade edilmesini bekliyor. Türk çiftçisinin beklentisi, yıllardır biriken yapısal sorunların artık çözülmesidir. Kendisine karşı ithalat tehdidinin kullanılmasını istemiyor. Üretim eksenli bir tarım stratejisinin oluşturulmasını, üretimin sürdürülebilirliğini ve sürekliliğin sağlanmasına yönelik tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyor.

Bu meselenin çözümü sanıldığı kadar zor ve ekonomiye de yük değildir. Aksine kalkınma ve sanayimize destektir. Bunun ispatı Cumhuriyet tarihindedir. Bu meselenin çözümü, milletimizin hala köylerde oturan ve geçimini topraktan ve tarımdan sağlayan büyük bir kesimin daha çok üretmesine imkan sağlayacaktır. Daha müreffeh yaşamasına ve iç huzurumuz ile sosyal barışımıza katkı sağlayacaktır.”

Çiftçiye Mazot Müjdesi
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bir üretici kuruluşu olan Konya Şeker’in bu bilinçle hareket ettiğini ve önceki yıllarda olduğu gibi üretimi ve üreticiyi destekleme kararlılığını sürdürdüğünü belirterek, “Üretimin sürekliliğini ve tarımın sürdürebilirliğini temin etmek için bir yandan yatırımlarımızı sürdürürken, diğer yandan üreticinin üstündeki yükü hafifletmek için ayni ve nakdi avans uygulamalarımızı devam ettiriyoruz. Bu çerçevede, Dünya Çiftçiler Günü’nün daha somut kutlanabilmesi, çiftçilerimizin kimseye muhtaç olmadan topraklarını işleyebilmesi için üreticilerimize yaklaşık 18 milyon YTL bedelinde 6 milyon litre mazotu yarından itibaren dağıtıyoruz” dedi.

Türk milletinin bereketli toprakların fakir bekçisi olmaya layık olmadıklarının altını çizen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Müreffeh yaşamanın ve zenginliğin yolu üretmekten geçiyor. Üretmenin önündeki engellerin kalkması, toprağın bereketinin üretime, üretimin zenginliğe dönüşmesi, bu zenginliğin de ülkemizde huzur ortamına katkı sağlaması dileğiyle tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

www.recepkonuk.com.tr