Konya'ya Uruguay'dan 3 bin büyükbaş
Hayvancılıkta yaşanan üretim sorununu gidermek için Konya’nın Çumra ilçesi Taşağıl Köyü yakınlarında kurulan Panagro Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Tesisleri’nde yavrularıyla birlikte sayıları 914’ü bulan Angus cinsi damızlık hayvanlara 3 bin yeni arkadaş geldi. Uruguay’dan ithal edilerek gemiyle Mersin Limanı’na gelen hayvanlar kamyonlarla çiftliğe nakledildi. ‘Murray Grey’, ‘Hereford’ ve ‘Aberdeen Angus’ cinsi sığırlar üreticilerinde ilgi odağı oldu. Angus çiftliğine gelen üreticiler girişte ayakkabıları ilaçlandıktan sonra galoş giyerek içeri alındı. Üreticiler Angus çiftliğinde AB Holding ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile birlikte yeni ithal edilen hayvanları inceledi.
Recep Konuk, hayvansal üretimde sorunların çözümünü de Konya Şeker olarak üstlendiklerini söyledi. Son 3 yılda süt fiyatlarındaki düşüşten dolayı 2 milyon hayvanın kesildiğini, buna karşılık damızlık hayvan ithalatının düve olarak 30 bini geçmediğini kaydeden Konuk, Türkiye’nin ihtiyacı olan hayvan miktarının çok azının ithal edilebildiğini belirtti.
Konuk, ithal edilen ve yavrulamaya başlayan Angusların sayısının 5 yılda 50 bine ulaşmasının hedeflendiğini, bu hayvanların sahibinin de üreticiler olacağını ifade etti. Konuk, “Bütün kaygısı ülkeyi kalkındırmak ve üreticileri de paralelinde taşımak olan Konya Şeker, 5 yılda 50 bin hayvan hedefine ulaşacaktır. Bu hayvanların gerçek sahipleri de 5 yılın sonunda üreticiler olacaktır. Bugün 50 bin baş çok küçük bir rakamdır. Hayvancılık yapan ülkelerde kişi başına düşen hayvan ve et tüketimi sayısından ülkemiz çok gerilerde. Aynı şekilde besi hayvancılığı yapılmasında da gerideyiz. Bugün yurt dışında 150-160 bin baş çiftliklerin olduğunu göz önüne alırsak, bu rakamların ne kadar aşağılarda kaldığını ülkemiz adına görmüş oluruz” dedi.
Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Konuk, bu yıl devreye girecek Konya Şeker Et-Süt Entegre Tesislerinde sadece bir günde 3 bin hayvanın kesileceğini ve bölgedeki besi çiftliklerinde bulunan hayvanların bu kapasite karşısında yetersiz kalacağını dile getirdi. Konuk, “Tesislerimizde, besi çiftliklerimizdeki hayvanlar değil, bütün bölgenin hatta Konya dışındaki üreticilerinde hayvanları ihtiyaca cevap veremeyecek. 5 yılda ulaşacağımız 50 bin baş hayvanın 30 bininin besi olduğunu varsayarsak sadece bir günde 3 bin hayvan kesilecek. Dolayısıyla bu rakam 10 günlük hayvan ihtiyacına ancak cevap verebilir. Kalan 355 günü dışarıdan tamamlamak zorundayız. Hayvancılığı doğru algılamak lazım. Biz ülkenin kalkınması, bölgenin kalkınması, bölgenin dünya ile rekabet edebilmesi için laf üretmiyoruz, iş ve icraat üretiyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen, dünyanın en iyi ırklarını da bünyeye katan, burada gördüğünüz mevcut sistemle inşallah ülkemiz hayvancılığının da meselelerinin çözülmesinde en önemli adımları atıp bu ülkeyi başkalarına muhtaç etmeyeceğiz” diye konuştu.
www.recepkonuk.com.tr