Konya Şeker AR-GE çalışmalarını sürdürüyor.
Teknolojiden her alanda yararlanan Çumra Şeker, kurduğu sera ile fabrikanın enerjisini en verimli şekilde kullanmayı hedefliyor. Çumra Şeker sera uygulaması, tarımsal alanda yapılan en modern uygulama olma özelliğini taşıyor.
Tarımın her alanında öncü olmayı hedefleyen Çumra Şeker, modern şeker fabrikalarının "enerjisini en verimli kullanması" esasına dayanılarak böyle bir sera tesisini de bünyesine katmıştır.
Şeker üretiminde yaklaşık 50 - 55 derecede ortaya çıkan ve kondanse suyu adı verilen bu suyun şeker üretim sürecinde tekrar kullanılması için soğutulması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle soğutmak için de bir enerji harcanması gerekmektedir.
Çumra Şeker, soğutulması gereken suyu soğutma kulelerine göndermeden önce Ar-Ge amaçlı kurulan seradan geçirerek havaya salınan ısıyı serada değerlendirmektedir. Yani atılan ısı kullanabilir enerjiye dönüştürülmektedir.
Türkiye şeker fabrikalarında ilk kez uygulanan sera sistemin teknolojisi yurt dışından getirilerek uygulama başlanmıştır. Bu sera sistemi pancarla ve diğer ürünlerle ilgili tüm Ar-Ge çalışmalarında kullanılabilmektedir. Öncelikli olarak Ar-Ge çalışmalarında kullanılmak üzere tasarlanan sera, sebze üretimi ve fidan üretiminde de değerlendirilmektedir. Bu çalışma, diğer şeker fabrikalarının atık suyu değerlendirmesine de örnek olmaktadır.
Sera ve uygulamaları başta Konya olmak üzere tüm bölgede tarımsal anlamda yeni bir dönemi açan bir model olma özelliği taşımaktadır.