Konya Şeker, Anadolu'da ihracatını artıran en büyük şirketler arasındaki yerini aldı.
Türk Ekonomi Bankası(TEB) ile Ekonomist Dergisi’nin Turkcell desteğiyle gerçekleştirdiği ve bu yıl 8.kez düzenlenen “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasında, Anadolu’da ihracatını en çok artıran şirketler sıralamasında Konya Şeker ilk 3’e girdi.
Bu yıl yapılan “Anadolu’nun En büyük 500 Şirketi” araştırmasına İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerde faaliyet gösteren firmalar değerlendirildi. Araştırma kapsamında firmalar ciro, net satışlar, vergi öncesi kar, ihracat tutarları ve özsermayelerine göre sıralandı. Değerlendirme sonucunda, “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” sıralamasında Kromsan Çelik birinci olurken, ihracatını en çok artıran şirketler sıralamasında Bursa’dan Asil Çelik ilk sırayı aldı. Geçtiğimiz yıl 30’un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren ve ihraç ürünlerinin çeşidi ile ihracat portföyünü sürekli genişleten Konya Şeker ise ilk üçe girmeyi başardı. İSO değerlendirmesinde Türkiye’nin en büyük 500 sanayi devi sıralamasında 34. Sırada yer alan Konya Şeker, Anadolu’nun 500 büyük şirketi araştırmasında ihracatını en çok arttıran 3 şirketten biri olarak sıralamada yerini alırken, gösterdiği çarpıcı performans ile iş dünyasının da dikkatini çekmeye devam ediyor.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi araştırmasında ilk 5’e giren şirketlerin temsilcilerinin kürsüye çıktığı ödül töreninde, Konya Şeker adına ödülü Panek Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kayra alırken, törene Bakan Çağlayan’ın yanı sıra dereceye giren şirketlerin temsilcileri ile TEB Genel Müdürü Varol Civil, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Boydak Holding ve Sanko Holding yöneticileri katıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, törende yaptığı konuşmasında, dünyada gelişmiş ülkelerin yerini gelişmekte olan ülkelere bıraktığının altını çizerek, “Anadolu Kaplanları”nın da Türkiye ekonomisindeki payının arttığına dikkat çekti.
Çağlayan, 2011 yılının ilk 9 ayında İstanbul toplam ihracatın % 45.5’ini yaparken, Marmara bölgesinin dahil edilmesi halinde bölgenin ülkemizin toplam ihracatındaki payının % 57.5’e ulaştığını, toplam ihracatımızın % 42.5’ini ise Anadolu’nun gerçekleştirdiğini vurguladı. Anadolu’daki şirketlerinin toplam ihracatımız içindeki payının 2002 yılında % 25 olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, Anadolu’nun toplam ihracatımız içindeki payının yükselmesinde Konya, Trabzon, Bursa ve Gaziantep’in rolü olduğunu ve bu illerin rakamın yükselmesinde önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. Bakan Çağlayan, 2002 yılında İstanbul dışındaki 80 ilin ihracatının 15 milyar dolar olduğunu ifade ederken, 2010 yılında bu illerin ihracatının 60 milyar doları bulduğunu kaydetti.