Hayvancılığa yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine toplayan Konya Şeker, yurtdışındaki yatırımcıların da ilgi odağı oldu.
Son yıllarda yaptığı yatırımlarla sürekli büyüyen ve yakaladığı ivme ile Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 34’üncü sıraya yükselen Konya Şeker, tarımsal sanayi yatırımlarını bitkisel üretime yönelik olanlar dışında hayvancılık ile de zenginleştirince Türkiye ile birlikte uluslararası hayvancılık sektörünün de ilgi odağı oldu.
Son yıllarda süratle tamamladığı üretim tesisleri ile tarım sektörünün gündemine oturan Konya Şeker, son olarak hayvancılığa da “etliye sütlüye karışmaya karar verdik” sloganıyla adım atmış ve beş yıl içinde 50.000 angus kapasitesine ulaşacağını açıklayarak işletmeye aldığı Taşağıl Damızlık Çiftliğinden hemen sonra dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Tesisinin temelini de geçtiğimiz Mayıs Ayında Kaşınhanı’nda atmıştı. Yaklaşık 203 milyon liralık yatırım bedeliyle tamamlanması planlanan tesisin hem teknolojisi hem de üretim hacmi ile sadece Türkiye’nin değil sektöründe dünyanın da örnek ve öncü kuruluşlarından olacağı ifade ediliyordu.
Konya Şeker’in hayvancılık sektöründe gerçekleştirdiği bu yatırım atağının ülkemizdeki, özellikle de Konya Bölgesindeki hayvancılık faaliyetlerine yeni bir dinamizm katması beklenirken Konya Şeker’in hayvancılığa yönelik çalışmaları ise hız kesmiyor. Son olarak ABD’den gelen ve ülkelerinde hayvancılık sektöründe önemli bir yere ve etkinliğe sahip olan kuruluşların yöneticileri bir yandan Konya Şeker’in tesislerini gezerken öte yandan geleceğe yönelik işbirliği imkânları konusunda Konya Şeker yöneticileriyle görüş alış verişinde bulundular. Kansas’tan gelen ve üç ayrı şirketin yöneticisi olan Galen Fink, Russ Simith ve Steve Irsik’in başkanlığındaki uzmanlar sırasıyla Panagro Et ve Süt Entegre İnşaatını, Çumpaş Dana Kreşi Tesislerini, Çumra Şeker Entegre Tesislerini, Panagro Taşağıl İşletmesini, Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre tesislerini gezdiler. Konya Şeker’in sahip olduğu teknoloji ve entegre yatırım modelinden etkilendiklerini ifade eden ABD’li sektör yöneticileri yaptıkları gezi ve teknik incelemelerin dışında gelecekte gerçekleştirilebilecek işbirliğine yönelik Konya Şeker yetkilileri ile de bir dizi görüşmelerde bulundu. Bu çerçevede yüksek verimli et-süt üretimine yönelik yapılabileceklerden, damızlık düve çiftliği kurulmasına, yüksek verimli ırkların bölgeye kazandırılmasına yönelik alternatiflerden, embriyo üretimine yönelik teknik altyapının oluşturulmasına kadar pek çok konu detaylı şekilde masaya yatırıldı.
…. gün süren çalışma ziyareti sonrası değerlendirmelerde bulunan ABD’li sektör temsilcileri, Konya Şeker’in hayvancılıkta aldığı mesafenin Konya’ya gelmeden önceki tahminlerini boşa çıkardığını ve beklediklerinin çok üzerinde başarılı, entegre ve hem teknolojisiyle hem de fikri altyapısıyla çağını yakalamış bir çalışmanın ve yatırımların yapıldığını gördüklerini belirttiler. Yaptıkları bu yerinde inceleme ve görüşmelerin işbirliği için atılacak adımları hızlandıracağına inandıklarını belirten ABD’liler Konya’dan ayrılmadan önce Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’u da ziyaret ettiler. Konuk’un, tarım sektöründe ve tarımsal sanayi de gerçekleştirdiği öncü ve yenilikçi yatırımlarla, sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kamuoylarında Türkiye dışında da haklı bir şöhrete sahip olduğunu vurgulayan ABD’li sektör yöneticileri Konya Şeker’in hayvancılığa da iddialı bir giriş yapmasının sektör açısından hem ulusal ölçekte hem de tüm insanlık için bir kazanç olduğunu söylediler.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a yaptıkları ziyarette bir değerlendirmede bulunan, embriyo üreticisi Fink Genetic Firmasının sahibi, aynı zamanda Kansas’taki çiftliğinde gerçekleştirdiği üretimle ABD’nin en büyük besi hayvanı üreticilerinden olan ve ülkesinde zincir Angus Steak Lokantalarının da kurucusu ve işletmecisi olan Galen Fink, “hayvancılık sektörü ulusal geliri ve istihdamı artıranet, süt, tekstil, deri, kozmetik ve ilaç sanayi dallarına hammadde sağlarken, dengeli kalkınmaya da katkıda bulunan bir sektördür. Ayrıca, dünya’yı tehdit eden açlık tehlikesine karşı, tarım ve hayvancılık önemli bir güçtür. Bu gerçeği gören ve bu gerçeğin üzerinde kararlı adımlarla yürüyen, yaptığımız ziyarette de bizzat gördüğümüz önemli işleri başarmış olan Konya Şeker’i ve Pankobirlik Başkanı Recep Konuk’u tebrik ediyorum” dedi. Hayvan besleme uzmanı olan ve geliştirdiği teknikle ABD’nin en kaliteli etinin üretilmesini sağlayan Russ Simith“günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde kullanılan önemli kriterlerden birisi de kişi başına tüketilen hayvansal ürün miktarıdır. Her ülke besin ihtiyacını mümkün olduğunca dışarıya bağımlı olmaksızın karşılamak ister. Ancak bu bağımsızlığın bir maliyeti vardır. Bunu başarabilmek için tarım ve hayvancılığa ciddi yatırım yapılması gerekir. Ziyaretimiz süresince gördüklerim, bahsettiğim bu ciddi yatırımların Konya Şeker’de yapıldığıdır. Bu beni son derece mutlu etmiştir” şeklinde konuşurken, Kansas da besi ve süt üretimi işi ile uğraşan ve 210.000 başlık 7 çiftliğin sahibi olan İrsik şirketler grubu Başkanı Steve Irsik ise “Konya Şeker’in hayvancılık sektörüne ve et-süt üretimine yönelik çalışmaları yerinde gördük. Bu çalışmalardan, yapılan yatırımlardan etkilenmemek mümkün değil. Ancak en önemlisi Sayın Konuk ve arkadaşlarının bu projeleri konuşurken yaşadıkları heyecan ve mutluluk. Bu heyecan ve isteğini koruduğu sürece Konya Şeker’in ben hayvancılıkta da önemli ve etkileyici başarılara ulaşacağına eminim. Konya Şeker’e ve Sayın Konuk’a dünya tarımı adına teşekkürlerimi sunarım”dedi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk da öncelikle yapılan ziyaretlerden ve özellikle embriyo üretimi başta olmak üzere verimli ırkların bölgeye kazandırılmasına yönelik işbirliği çalışmalarında ilerleme sağlanmasından duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, “dünyanın tek kampüste et ve süt ürünleri üretecek en büyük tesisi olarak inşa edilecek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksimiz, yaklaşık 50 bin çiftçiden et ve süt satın alacak. Yani bu bölgede yaklaşık 50.000 üretici hayvancılıktan geçimini sağlayacak. Ancak biz bu üreticilerimizin anam babam usulü hayvancılık yapmasından da yana değiliz. Hepimiz biliyoruz ki geleneksel metodlarla ve ıslah edilmemiş ırklarla hayvancılık yapan üretici eti sütü sattığı zaman el elde baş başta kalır. Yani zarar etmese de kar edemez. Çünkü bizdeki ırklar genelde hem etinden hem sütünden tabir edilen, ancak et verimi de süt verimi de düşük ırklardır. Biz, bizim bölgemizde bunun değişmesini arzuluyoruz. Yani biz üreticimize şunu demek istiyoruz, et üretiminde mi uzmanlaşacaksın, süt üretiminde mi? Eti tercih edene et ırkını, sütü tercih edene süt ırkını kazandırmak istiyoruz. Bunun içinde ırk ıslahına yönelik önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu bölgede ırk ıslahının da sadece ithalatla çözülemeyeceğini biliyoruz. Bunu çözmenin en kestirme, en ucuz ve en hızlı yollarından biri embriyo üretimi. Bu ziyaretler, bu çalışmalar kapsamında bu da önem verdiğimiz, işbirliği açısından zemin oluşturmaya çalıştığımız bir konudur. Biz hayvancılığı tek yönlü düşünen bir kurum değiliz. Bizim, biz fabrikamıza bakarız o karlı çalışıyorsa yeter gerisi bizi ilgilendirmez deme lüksümüz yok. Biz, üreticinin de nasıl karlı hayvancılık yapacağını düşünmek ve üretici ortaklarımızın üretirken kazanmasını sağlayacak önlemleri baştan geliştirmek zorundayız. Biz hayvancılığa adım atarken etliye sütlüye karışmaya karar verdik dedik. Bu üretimden tüketime kadar tüm sürece müdahil olacağımızın ilanıdır. Yani hem az masrafla üretilmesini sağlayacağız hem de tüketicinin ucuz ancak kaliteli ve güvenilir gıda tüketmesini sağlayacağız. Bu çalışmaların hepsi bu gayemize matuf çalışmalardır, işbirliği arayışlarıdır. Mesela gelen ziyaretçilerimizden biri hayvan besleme uzmanı, biri hayvan başına ABD’nin süt verimi en yüksek çiftliklerinin sahibi. Onların birikimlerini bölgemize aktarmak, evrensel tecrübeden faydalanmak istiyoruz. Değerli dostlarımız da geldiler, tecrübe ve birikimlerini paylaşma konusunda cömert davrandılar. İnşallah bu işbirliği konusunda daha somut sonuçları da önümüzdeki günlerde alacağımızı ümit ediyor, nezaket ve cömertlikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
www.recepkonuk.com.tr