Recep Konuk'un önderliğinde ki Konya Şeker 2011'de vites yükseltti.
2011’in Özeti; 2 Ayda Bir Fabrika Temeli
Yağ Fabrikasının İnşaatı Sessiz Sedasız Kesilen Kurban ve Edilen Dualar ile Başladı;
Recep Konuk; Her Fabrika İçin Tören Yapsak Çalışmaya Fırsat Bulamazdık
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Gıda Kompleksinin temelini binlerce çiftçinin katılımıyla atan Konya Şeker, Meram ilçesinde inşaatını başlattığı bu tesisin dışında sessiz sedasız 5 yeni fabrika ile 2 tesisinin kapasite artırım yatırımı ve 1 üretim tesisinden de yeni ürün üretmesini sağlayacak ek yatırıma 2011 yılı içinde start verdi.
Son olarak hafta içinde Altınekin’de projelendirdiği Yağlı Tohumlar İşleme Ham Yağ Fabrikasının inşaatını sadece yönetimin ve projede çalışanların katıldığı, kurum içinde düzenlenen sade bir törenle ve dualarla başlatan Konya Şeker, yıl içinde inşaatını başlattığı PVC boru ve Korige Boru Üretim Tesisleri, Çuval Fabrikası, Unlu ve Şekerli Mamüller, Çikolata, Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisleri ile Yem Fabrikasının kapasitesini 1,5 katına, Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Fabrikasının hem donuk sebze üretmesini hem de üretim kapasitesini 2 katına çıkarmasını sağlayacak büyüme yatırımlarını da yine aynı şekilde sade bir törenle ve hayırlı dualarla başlatmıştı.
Bu 6 fabrika inşaatı ile yeni bir fabrika yatırımına eş değerdeki iki büyüme yatırımının dışında Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesindeki Biyoetanol Üretim Tesisinde başlattığı ilave yatırım ile sıvı karbondioksit de üretecek olan Konya Şeker, inşaat ve montaj işleri devam eden bu yatırımlarının tamamını 2012 yılında tamamlayacak.
6’sı yeni üretim tesisi, 2’si büyüme 1’i genişleme olmak üzere 9 üretim tesisi ile üretim hacmini ve çeşitliliğini etkileyici bir şekilde artıracak olan Konya Şeker’in bu yatırımları ile binlerce istihdam sağlaması bekleniyor. 2012 yılında üretime başlayacak tesislerden Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi ile Yağ Fabrikası ve kapasite artırımı için ek yatırım yapılan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi ile Yem Fabrikası için bölge çiftçisinin üretim yapacağı düşünüldüğünde ise bu tesislerin yaklaşık 60-70 bin çiftçi ailesine gelir imkanı sağlayacağı belirtiliyor.
Bu hafta tanklar ve ürün depolarının yer alacağı alanda inşaat çalışmalarına başlanan ve önümüzdeki hafta da ana fabrika ile hammadde depo sahalarında inşaatın başlayacağı yağ fabrikası, 350 bin m2’lik kampüs alanının 95.000 m2’lik bir alanında kurulacak ve 2012 Ağustos Ayında üretime başlayacak. Ayçiçeği, kanola ve soya gibi bölge çiftçisinin üreteceği tarımsal ürünleri işleyerek ham yağ üretecek olan Yağlı Tohumlar İşleme Tesisinin, bölgede 300-350 milyon liralık bir ilave ekonomik faaliyet oluşturacağı ve bu faaliyet sonucunda 20-25 bin çiftçi ailesinin yapacağı tarımsal üretim ile ek bir gelir kaynağına kavuşacağı ifade ediliyor.
Her yıl 150.000 ton ayçekirdeği, 100.000 ton soya ve kanola işleyecek olan tesis, 66.000 ton ayçiçeği yağı, 42.000 ton kanola yağı, 25.000 ton soya yağı ve 65.000 ton yüksek kaliteli ayçiçeği küspesi üretecek.
2011'de Vites Yükselttik
Konya Şeker’in 2011 yılında yeni yatırımlar açısından vites yükselttiğini ve son on yılda yaptığı yatırımlar ile kıyaslandığında bu yıl içinde toplam yatırım büyüklüğüne üçte biri oranında bir büyüklük ilave ettiklerini, bu yatırımlar tamamlandığında Konya Şeker’in bölgedeki tarımsal etkinliği ve tarım sektörünün gelirlerini ikiye katlayacağını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Konya Şeker olarak biz son 10 yılda 700.000 milyon dolarlık fiili yatırımı öz kaynaklarımızla tamamladık” dedi. Konuk açıklamasını şöyle sürdürdü;
“2011 yatırımlar açısından bizim vitesi biraz daha yükselttiğimiz yıl oldu. Bu sene son 10 yılda yaptığımız yatırımın, yatırım bedeli açısından bakıldığında üçte birinden fazlasını gerçekleştiriyoruz. Yine öz kaynaklarımızla bu yatırımları yapıyoruz. Bu sene kaba bir hesapla her iki ayda bir yeni bir üretim tesisi yatırımını başlattık. 6 yeni fabrikanın temelini attık. Birer fabrika yatırımına eşdeğerde olmak üzere iki üretim tesisimizin üretim kapasitelerini arttıracak yatırımlara start verdik. Bir tesisimizde ise havaya giden karbondioksiti tutarak sıvı karbondioksit üretmemizi sağlayacak ve bu ürünü özellikle gazlı içecek sanayi ile yine değişik sanayi sektörlerine pazarlayabileceğimiz sıvı karbondioksit üretim ünitesi yatırımını başlattık.
Biz bunların bazılarına üretim tesisi, bazılarına kapasite artırım yatırımı, bazılarına da ünite diyoruz ancak bunlar başlı başına birer fabrikadır. Yeni fabrikadır. Bunları da dahil edersek bizim 2011 yılında fabrika olarak veya fabrika büyüklüğüne eşdeğerde yatırımını başlattığımız proje sayısı 9’dur. Yani 2011 yılında Konya Şeker, her bir buçuk ayda bir, bir üretim tesisi için düğmeye bastı. Bunlardan sadece Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi için çiftçilerimizin de katılımıyla ve Sayın Dışişleri Bakanımız ile milletvekillerimiz ve Konya’daki protokolün huzurunda temel attık. O yatırım özel bir yatırım olduğu için bir tören düzenledik. Mesela o yatırım tek kampus içinde et ve süt ürünleri üreten dünyanın en büyük gıda kompleksi olacak. Türkiye ve Konya’ya bu unvanı kazandıran bir tesis töreni hak ediyordu. Bu tesisin kazandırılmasında desteği olan, katkısı olan herkesin atılan ilk harca eli değmeli, temelinde herkesin duası olmalı, herkes bu gurura ortak olmalı diye düşündük.
Yine bu tesis tarım sektöründe bizim üretici ortaklarımız açısından yeni bir başlangıcın ilk adımıydı. Konya Şeker bu tesis ile birlikte üreticimizin sadece tarladaki üretiminin teminatı olmayacak. Hayvancılığının da teminatı olacak. Bizim üreticimiz artık ürettiği sütten, besiden de para kazanacak. Daha çok hayvancılık yapacak, yapacağı hayvancılıktan gelir elde etmesinin teminatı da Konya Şeker olacak. O nedenle bu fabrikanın temel atma töreninde onların da duası olsun istedik. Ancak bu tesisimiz dışında başlattığımız yeni fabrikalarımız için bir tören düzenlemedik. Biz bu sene yatırımını başlattığımız her tesisimiz için tören düzenlesek, tören organizasyonundan proje üretmeye, çalışmaya zamanımız kalmazdı. Biz duamızı ettik, hayır getirmesi, hayırlara vesile olması için içten bir dua okuduk inşaatları başlattık. Mesela inşaatına bu hafta hayır dualarıyla başladığımız yağ fabrikası, bu bölgede 300-350 milyon liralık ilave bir ekonomik faaliyet oluşturacak. 20-25 bin üreticimizin tarımsal üretimi bu fabrika sayesinde artacak, olumlu şekilde etkilenecek. Hayvancılık, yağlı tohum, kapsite artışı sonrası sanayilik patates ve yem bitkileri üretiminde bu tesisler tamamlandığında bölgemizdeki üretim mevcuda göre ikiye katlanacak.”
Bizim Çiftçimiz Kazanacak
Ülkemizin yağ ve yağlı tohum ithalatçısı olduğunu hatırlatan Konuk, Altınekin’de inşaatını başlattıkları Yağlı Tohumlar İşleme Ham Yağ Tesisi’nin 95 bin metrekarelik bir üretim tesisinden ve fabrika binalarından ibaret olmadığını, tesisin on binlerce hektarlık bir alanda binlerce çiftçi ailesinin yağlı tohum üretimini teşvik edeceğini belirterek şunları söyledi;
“Türkiye tarımsal üretim potansiyeli açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. İklimimiz, toprak yapımız her türlü ürünü üretmek için müsait. Çalışkanlığından kimsenin şüphe duymadığı üretken, gayretli ve fedakar bir tarım nüfusuna sahibiz. Allah bize daha çok üretmek için her türlü imkânı bahşetmiş. Önemli olan sahip olduğumuz bu potansiyeli bihakkın kullanabilmek. Mesela bizim ülkemiz tükettiği yağın önemli bir kısmını ithalat yoluyla karşılıyor. Tenceremize döktüğümüz, tavada kızartma yağı olarak kullandığımız yağın büyük bir kısmı bu toprakların dışında üretiliyor ve ülkemizdeki tüketicilerimizin yağ için ödediği paranın yine büyük kısmı başka ülkelerde geçimini çiftçilikten kazanan insanların geliri oluyor.
Halbuki bu topraklarda daha çok üretmemiz mümkün ve bu topraklarda çiftçilik yapan insanlar bu ülkenin en fukara kesimi. Yani ülkemizin ihtiyacı olan bir ürün var, bu ürünü de bu topraklarda daha çok üretmemiz mümkün ve bu topraklarda bu ürünü üretince bu topraklarda üreterek geçimini sağlayan çiftçilerimizin gelirini arttırmamız da mümkün. Konya Şeker’in Yağlı Tohumlar İşleme Tesisini kurmasındaki temel düşünce budur. Yağ ihtiyacımızın bu topraklardan karşılanmasına katkı sağlamak ve bunu yaparken de üreticilerimize ek bir gelir kaynağı oluşturmak. Bizim yağ fabrikamız için bölgemizde binlerce üretici ortağımız üretim yapacak. Ayçiçeği, kanola, soya üretecek. Yani pancar ekmediği yıllarda ektiği bir ürünü daha Konya Şeker güvencesiyle ve Konya Şeker desteği ile ekebilecek. Üretimin her aşamasında biz yine üreticimize destek olacağız, pancar münavebesindeki bir ürün daha bölgemizde kıymetlenecek. Fabrikamız 95.000 metre karelik bir alanda üretim yapacak ancak bu fabrika on binlerce dekarlık tarım arazisinde binlerce üreticimizi yağlı tohum üretmek için harekete geçirecek ”
www.recepkonuk.com.tr