Panplast Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Anadolu Birlik Holding'te İcra Kurulu Başkanlığı ve CEO'luk görevine Hamdi Bağcı atandı.

AB Holding CEO’su BAĞCI; “Anadolu Birlik Holding de, Ben de Köyde Doğdum”
Gurup şirketleri arasında Türkiye’nin en büyük pancar şekeri üreticisi Konya Şeker ile birlikte damlama sulama sistemleri üreten Panplast, dondurulmuş parmak patates üretimi yapan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Tesisi, tohum ve fidede sektörünün en büyüklerinden Beta Ziraat, ülkemizin biyoetanol kurulu kapasitesinin %56’sına sahip Biyoetonol Üretim Tesisi, Yem Fabrikası, Türkiye’nin ilk ve tek Sıvı Şeker Üretim Tesisi, Çikolata ve Sert Şeker Üretim Tesisi ile Şekerli Mamüller Üretim Tesisleri gibi çok sayıda üretim tesisini bulunduran Anadolu Birlik Holdingin İcra Kurulu Başkanlığına ve CEO’luğuna Hamdi BAĞCI atandı.

Konya ve Ereğli Pancar Üreticileri Kooperatiflerinin ortaklığıyla kurulan Anadolu Birlik Holding 2009 yılında hizmet vermeye başladı. Holdingimiz bünyesinde yer alan Konya Şeker, son 10 yılda çok istisnai bir büyüme göstermiştir. Yaptığı yatırımlar 650 Milyon Doları aşmış ve paketli ürünlerden enerjiye, dondurulmuş gıdadan hızlı tüketime, tarımsal ekipmanlardan tohuma, yemden hayvancılığa kadar birçok alanda faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu büyüme sonucunda küresel bir oyuncu haline gelen grubumuzun bu büyüklüğe uygun kurumsal yapıları kurması ve etkinliğini artırmak amacıyla Holding kurulmuştur. Bu şekilde, hissedarlarımıza ve büyümemizi borçlu olduğumuz çiftçilerimize daha fazla katkı sağlanması hedeflenmiştir.

Şubat 2011’den bu yana boş bulunan Anadolu Birlik Holding CEO’luğuna, Holdingin kuruluş sürecinde de görev üstlenen ve yaklaşık iki yıldır Finans Koordinatörlüğü görevini yürüten Hamdi Bağcı CEO’luğa ve İcra Kurulu Başkanlığına atandı.

Sermaye yapısı itibarıyla üretici kooperatiflerine ait olan ve bu özelliği ile ülkemizde üreticilere ait ilk ve tek Holding olan Anadolu Birlik Holding, geçtiğimiz günlerde 203 milyon liralık yatırım bedeliyle tamamlanacak dünyanın en büyük et-süt entegre gıda kompleksinin de temelini binlerce üretici ortağının katılımıyla Konya’da atmıştı. Holdingin gerçek sahiplerinin çiftçiler olduğunu asla unutmadıklarını, dolayısıyla mesuliyet ve sorumluluklarının üretici ortaklara karşı olduğunu belirten ve Holdingin değişmez amacının, üreticilerin tarımsal üretimlerini korumak, daha çok üretmelerini sağlamak ve milli gelire daha fazla katkıda bulunmak için gayret göstermek olduğunu vurgulayan Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Hamdi Bağcı “Ben Konyalı bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldim. Hayata tarlada adım attım. Allah nasip etti, eğitimimizi tamamladık. Devletin çeşitli kademelerinde görevler üstlendim. İzmir Vadeli İşlem Opsiyon Borsasının Kurucu Genel Müdürlüğü görevini yaptım. Sonra kader bizi doğduğumuz topraklara geri çağırdı. Senin bu topraklara ve doğduğun yere, ilk adımlarını attığın tarlaya karşı borcun var dedi. Bir çiftçi çocuğu olarak kaderin bizi bir dönem uzak tuttuğu topraklara ve kendimi aralarından biri kabul ettiğim üreticilerimize hizmet etme fırsatının kapılarını yine kader bize açtı. Daha önce bulunduğum hiçbir görev beni böylesine heyecanlandırmamıştı. Konya’da çiftçiler bir Holding kurdu ve onun kuruluşunda yer almak, yönetiminde yer almak nasip oldu. Yani Anadolu Birlik Holding de, ben de Köyde doğdum ve kader bizi buluşturdu. İnşallah başta güven ve desteğini esirgemeyen Sayın Başkanımız Recep KONUK olmak üzere, Konya Şeker Camiasına ve üreticilerimize karşı mahcup olmaz, üstlendiğimiz görevi alnımızın akıyla ve üreticilerimiz için çok sayıda hizmeti gerçekleştirme bahtiyarlığına erişerek tamamlarız. Benim Yüce Rabbimden tek temennim budur” dedi.

Bağcı Konya Şeker’in ve Anadolu Birlik Holding’in tarladaki üretimin teminatı olduğunu belirttiği açıklamasında özetle şunları söyledi; “Yaptığı yatırımlar ile kendi hinterlandında pancar ekim alanlarını on yıl öncesine göre iki katına çıkaran, şeker pancarı kotasını ikiye katlayan Konya Şeker, münavebe ürünleri işleyecek tesisleri de inşa ederek patatesten mısıra, arpa, buğdaydan yem bitkilerine kadar Konyalı üreticinin ürünün değerlenmesi, üretim hacminin artması için gayret gösteriyor. Piyasayı regüle ederek çiftçinin kullandığı girdileri daha az bedel ödeyerek kullanabilmesi için yatırımlar gerçekleştiriyor. Mesela bunlardan biri damlama sulama sistemleri üretimi, bir diğeri organik gübre üretimidir. Yaklaşık 100.000 hektarlık alanda binlerce üretici ortağına sözleşmeli tarım yaptıran iştiraklerimiz, her yıl ürünü teslim almadan ürün bedelinin yaklaşık üçte ikisini avans olarak peşin ödeme uygulamasıyla da üretici ortaklarının diğer tarımsal faaliyetlerinin de en büyük destekçisidir.

Bitkisel üretimde her ürünü ve her üretici ortağını desteklemeyi değişmez vazifesi kabul eden Holdingimiz, etliye sütlüye karışmaya da karar vererek üreticilerimizin hayvansal üretimlerini de değerlendirecek tesisi inşa etmeye başlamıştır. Bu tesis bizim açımızdan sadece ticari bir müessese, ticari bir işletme değildir. Biz bu tesisle bölgede hayvancılığı geliştirmeyi, üreticilerimizin hayvancılıktan elde edeceği geliri katlamayı arzu ediyoruz. Bu tesis yaklaşık 50.000 üretici ailesine süt hayvancılığı ve besicilik yapma imkanı sağlayacak.

Yine yağ fabrikası, meyve suyu fabrikası yatırımına hazırlanıyoruz. Daha önce işletmeye alınanlar gibi bu yatırımlarımızın da tek amacı üretimin sürekliliğini sağlamak ve üreticilerimizin ürettiği ürünleri işleyecek sanayi tesislerini kurarak ürünün değerini arttırmaktır. Biz bir üretici şirketiyiz ve bizim mesuliyetimiz üreticilere karşıdır. Bu nedenle biz sadece ticari başarımıza değil, yapacağımız için çiftçilerimize ve ülkemize ne katacağına, hangi faydayı üreteceğine de bakarız. Yani herkes bir düşünürken, biz bin düşünüyoruz. Bizim Holdingimiz ve biz yöneticiler diğer şirketlere göre iki kat daha fazla çalışmak zorundayız. Biz bu mesuliyetimizin farkındayız, üstlendiğimiz görevin ne anlama geldiğini biliyoruz ve üreticilerimizin beklenti ve taleplerini karşılamak bizim öncelikli görevimizdir. Anadolu Birlik Holding dün olduğu gibi bugün de yarın da üreticinin en büyük destekçisi olmaya devam edecektir.”

Hamdi Bağcı Kimdir?
Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanlığı ve CEO’luğu görevine atanan Hamdi BAĞCI, 1963 yılında Konya’nın Çumra İlçesi, Güneybağ Köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Konya’da tamamlayan BAĞCI, 1985 Yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. İş hayatına atıldıktan sonra da eğitim faaliyetlerini sürdürdü. Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesinde tamamladı. ABD’de Maryland Üniversitesinde eğitim aldı. Doktora çalışmalarını Marmara Üniversitesinde yürütmektedir. Sermaye Piyasası Kurulunda uzman olarak bürokrasiye adım atan BAĞCI, bu kurumda en son daire başkanı olarak görev yaptı. Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunda kurucu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Daha sonra 2002-2008 yılları arasında Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının (VOB) Kurucu Genel Müdürlüğünü yapan BAĞCI, aynı zamanda Uluslararası Vadeli İşlemler Borsaları Birliği başkanlığını 1 yıl süreyle yürüttü. BAĞCI, 2008’den bu yana Anadolu Birlik Holding’te Finans Koordinatörü (CFO) olarak görev yapıyordu. BAĞCI’nın “Kamu Borçlarının Yönetimi: Türkiye Örneği” isimli yayımlanmış bir kitabı bulunmaktadır.

www.recepkonuk.com.tr