Panplast Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Recep Konuk; Konya Şeker’in Anayasasının Değişmezi, Üreticiye Hep Destek, Tam Destek

KONYA ŞEKER, ÇİFTÇİYİ YALNIZ BIRAKMIYOR

2016-2017 yılı kampanya dönemi içerisinde pancar, patates, ayçiçeği gibi ürünler için toplamda 413 milyon 727 bin 445 lira ödeme yapan Konya Şeker, geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirdiği küspe bedeli ödemesiyle birlikte önümüzdeki 3 gün içinde motorin avansı, pancar nakliye primi ve ayçiçeği alım bedeli olarak toplamda yaklaşık 52 milyon 677 bin liralık ödeme yapacak. Üreticilere Salı günü küspe bedeli ödemesi yapılırken, Perşembe (20.10.2016) günü pancar nakliye primleri, Cuma (21.10.2016) günü de 25 milyon 171 bin liralık motorin avansı bedeli üreticilere ödenecek. Konya Şeker üreticilerin hesabına bu haftanın başında Pazartesi günü de 8 milyon 773 bin liralık ayçiçeği alım bedelini yatırmıştı.
 
Bu Hafta Üreticiye Ödenen:
Motorin Avansı: 25.171.000 TL 
Küspe Bedeli: 9.650.810 TL
Pancar Nakliye Primi: 9.081.895 TL
Ayçiçeği Alım Bedeli: 8.773.000 TL
Toplam: 52.676.705 TL 
 
Son 6 ayda Üreticiye Ödenen:
Pancar Avansı: 260.390.244,02 TL
Ayçiçeği Alım Bedeli: 142.946.473,36 TL
Patates Avansı:  10.390.727,86 TL
Toplam: 413.727.445,24 TL


 
“DESTEĞİMİZ YARIM MİLYAR TL’YE YAKLAŞTI”

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un “Biz üreticimize sahip çıkacağız ki, onlar da ülke tarımına kazandıracak” sözünden yola çıkarak üreticilere kol kanat geren Konya Şeker, bu kampanya döneminde üreticiye yarım milyara yakın bir destekte bulundu. Konya Şeker, yeni kampanya dönemi içerisinde üreticilere 260 milyon 390 bin 244 lirası pancar avansı, pancar nakliye primi,  küspe bedeli; 10 milyon 390 bin 727 lirası patates avansı, pancar nakliye primi ve 142 milyon 946 bin 473 lirası da ayçiçeği alım bedeli olmak üzere toplamda 413 milyon 727 bin 445 lira ödemiş oldu.

Pancar sökümünün ve fabrikaya teslimlerin yoğunlaştığı bu günlerde Konya Şeker’in verdiği destek, üreticilerin yüzünü güldürdü. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız çiftçiler ise ekimlerin başlamasıyla birlikte oluşan üzerlerindeki ekonomik yükün büyük bir bölümünü Konya Şeker’in verdiği destekler sayesinde karşıladıklarını söylediler.

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk da yaptığı değerlendirmede, Konya Şeker’in anayasasının değişmez maddesinin üreticiye hep destek tam destek olduğunu söyledi.  

Başkan Recep Konuk, “Konya Şeker olarak bu yıl, hemen hemen 6 ay içinde yarım milyara yakın bir rakamı üreticilerimize ödedik. Hem de ayçiçeği alım bedeli hariç bu rakamı üreticiden ürünü teslim almadan ödedik. Bunu niye yaptık üretimi desteklemek, üretmek isteyeni desteklemek, üreticinin finansman yükünü sırtından almak, üreticiyi üretebilmek için ne namerde ne merde muhtaç bırakmamak için. Bu destek sadece üreticiye yapılan destek midir? Evet, biz ödemeyi doğrudan çiftçiye yapıyoruz, ancak bu para sıcak para olarak Konya ekonomisine giren bir paradır ve bölgemizin, şehrimizim ekonomisini canlandıran büyük bir meblağdır.



Konya Şeker olarak biz her şeyden kısarız üreticiden kısmayız. Çünkü biz üreticinin gönül hanesini şirket bilançosunun kâr sütunundan, kâr hanesinden daha kıymetli gören bir şirketiz. Bizim varlık sebebimiz üreticidir, üreticinin üretirken işini kolaylaştırmaktır. Biz şunu biliyoruz, bu ülkenin birinci meselesi, bu ülkenin her vatandaşının birinci vazifesi bu ülkeye sahip çıkmaktır. Ülkeye sahip çıkmak sadece sözle olmaz, ülkenin bayrağına, kurumlarına, işletmelerine nasıl sahip çıkıyorsak, tarlasına tapanına, ahırına ağılına da öyle sahip çıkacağız. O tarlada, tapanda, ahırda, ağılda, bağda, bahçede üretene sahip çıkacağız. Bu vatanı en çok seven bu vatan için üretendir. Bu ülkenin laf üretenden daha çok iş üretene, gerçek bir ürün üretene ihtiyacı var. O nedenle biz bu ülkenin tarlaları üreterek zenginliğimize zenginlik katmaya devam etsin diye kendimize bir mesuliyet yükledik. Bu mesuliyetin de gereğini daha tohum tarlaya düşmeden yerine getirmeye başlıyor, hasada kadar tarlayı ve üreticiyi desteksiz bırakmıyoruz.
 
Bizim için öncelik çiftçinin ihtiyaçlarıdır. Biz hesabımızı önce çiftçiye desteğimizi bir kenara ayırarak yaparız, o vazifemizi aksatmayacak şekilde de yatırımlarımızı planlarız. Bizim avans ve üretici desteklerine bakış açımız ihtiyaç anında ve ihtiyaç olduğu anda destek elimizi uzatmaktır. O nedenle önce çiftçinin kaynağını ayırır sonra yatırım konuşuruz. Yaklaşımımız bu olduğu için bu güne kadar hiç yatırım bahanesine sığınmadık, hem yatırım yapmaya hem üreticiye destek olmaya devam ettik. Biz hem üreticinin bugününü kurtaracağız hem de yarınına yatırım yapacağız. Bunun ikisini de eş zamanlı yapmak zorundayız. Çünkü üreticinin gelirini artırmanın başka yolu yok. Yani yarına yatırım yapmazsak üretici yarın tarlası olsa bile ekemeyebilir, ekse bile kazanamayabilir. Biz üreticimizin üreteceği ürünleri işleyebileceğimiz tesisleri kuracağız ki, hem üretici istediği kadar istediği üründen ekebilecek hem de ürettiği o ürünün üzerinden oluşan katma değer bu tesisler sayesinde kendisine ulaşabilecek. Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Tesisi, Bulgur Üretim Tesisi ile Un Fabrikası Konya Şekerin bu amaçla başladığı ve üreticimiz daha fazla üretsin, ürettiğinden daha fazla kazansın diye gerçekleştirdiği yatırımlardır. Bu tesislerin de bu seneden itibaren üretmeye başlamasıyla birlikte Konya Şeker’in üreticiye katkısı biraz daha artacak ve büyüdükçe büyütme gayesiyle çıktığı yolda önemli bir mesafe daha kat etmiş olacak.

Konya Şeker’in geleceğe yaptığı yatırımların kıymetini en iyi üretici bilir. Büyüyerek büyütmek ve çok üreterek üretenin daha çok üretmesini sağlamak için yaptığımız o geleceğe yatırımlar olmasaydı bu kurumun üreticisine hala üç aşağı beş yukarı 2001 yılında pancar bedeli olarak ödediği 72.6 Milyon Dolar civarında ürün bedeli ödemesi yapabileceğini en iyi pancar üreticisi bilir. 2016 yılında Konya Şeker üreticiye 450 Milyon doların üzerinde ürün bedeli ödüyorsa bu yapılan yatırımlarla pancarın tonajının ikiye katlanmasının, pancarın yanına ayçiçeği, patates, arpa, kanola, buğday ve mısır ile süt ve besinin eklenmesidir. Konya Şeker büyüdükçe çiftçinin işleri de büyümüştür. İnşallah Allah, bu kuruma üreticisinin gelirini daha da katlayarak arttırmayı nasip edecek, çiftçinin işlerini ve ekonomisini daha da büyütecek işler yapmaya devam etmemizi nasip eder. Niyetimiz ve gayemiz budur” dedi.
 
Konya Şeker 2016 - 2017 kampanya döneminde bugün yaptığı ödeme ve üç gün içinde gerçekleştireceği ödemelerle birlikte, pancar üreticisine 260.390.244,02 TL, patates üreticisine 10.390.727,86 TL, yağlık ayçiçeği üreticisine 142.946.473,36 TL ve genel toplamda da 413.727.445,24 TL ödeme yapmış olacak.