Panplast Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Çumra Şeker müze gibi

Yerli ve Yabancı Ziyaretçilerin Uğrak Merkezi Oldu
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un yoğun çabası ve büyük mücadelesi sonucu ülke ekonomisine kazandırılan ve içinde birçok “ilk”i ve “tek”i bulunduran Çumra Şeker Entegre Tesisleri, yerli ve yabancı heyetlerin ziyaretleriyle adeta müze gibi oldu.

Japonların, Fransızların, Almanların, Hindistanlıların, Mısırlıların, İngilizlerin ve daha birçok ülke heyetleri ile birçok üniversite öğretim görevlileri ve öğrencilerinin ziyaret ettiği Çumra Şeker, önceki gün de İranlı bir heyetle, Türkiye’nin değişik kentlerinden gelen Tarım İl Müdürleri’ni ağırladı.

Yurtiçinden ve yurtdışından gelen heyetlerin ilgisini dünyanın gelişmiş ülkelerinin kullandığı teknolojiyi bünyesinde bulunduran Çumra Şeker çekiyor. Türkiye’de ilk kez üretimi yapılan Sıvı Şeker Fabrikası’nın da ilgi odağı olduğu Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde, hava kirliliğine bir çözüm getiren ve ülkemizin enerjide dışa bağımlığını en aza indirecek olan Bio-Etanol Fabrikası dikkatle takip ediliyor.

İran’daki şeker fabrikalarından gelen heyetle bir süre görüşen Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kardeş ve dost ülke olan İranlı heyeti Çumra Şeker’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, iki ülke arasında ticari, sınai ve zirai işbirliğine Konya Şeker olarak her zaman hazır ve açık olduklarını söyledi. Konya Şeker’in dünya ülkeleriyle aynı doğrultuda hareket etmesi için gerekli tüm altyapıya sahip olduğunu ve Hz. Mevlana’nın felsefesini oluşturan “Kum tanelerinin karşısında durulmaz…” şeklindeki sözünden hareketle dünya ile paralellik arzettiklerini vurguladı.

İran’da 35 tane şeker fabrikası bulunduğunu, ülkede 6.5 milyon ton şeker pancarı ve 4.5 milyon ton şeker kamışı üretimi yapıldığını söyleyen İranlı heyet, buna karşılık ülkelerinde 1 milyon 450 bin ton şeker üretimi gerçekleştirildiğini belirttiler. İranlı heyet, Çumra Şeker’in dünya ölçekli teknolojisini yakından görmek için Türkiye’ye geldiklerini ve üretimi gerçekleştirilen sıvı şeker ile bio-etanol fabrikalarına ise hayran kaldıklarını söylediler.

Türkiye ile ve özellikle de Konya Şeker ile yakın işbirliği içerisinde bulunacaklarını söyleyen İranlı heyet, Konya Şeker tarafından üretimi yapılan Şeker Yem ile Arı Yemi’ni dikkatle izlediler.

Tarım İl Müdürleri Çumra Şeker' de
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen bir toplantıya katılmak için Konya’da bulunan ve ülkemizin değişik şehirlerinden gelen Tarım İl Müdürleri ile Bitki Koruma Şube Müdürleri Çumra Şeker’i gezdi. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un da bulunduğu gezide, Konya Şeker’in yatırımları ve özellikle AR-GE Müdürlüğü’nün alternatif ürün bitkileri slayt ve tanıtım filmleriyle anlatıldı. Tarım İl Müdürleri ve beraberindeki kalabalık bir heyetle görüşen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ülke ekonomisine sağladığı 612 trilyon liralık katma değerle Türkiye’nin 54. büyük devi olan Konya Şeker’in, tabana dayalı sermayenin bir ürünü olduğunu belirterek, “Özellikle ülkemizin önemli bir problemi olan sermayenin belli odaklara yığılmasını önleyen, taban ve tavan arasında sermaye yapılanmasındaki açılmayı önleyen, dünyanın her gün biraz daha geliştirmeye çalıştığı tabanı ayakta tutma modeline Konya Şeker doğru bir örnektir” dedi.

Son günlerde küresel ısınma adına pek çok ilgili veya ilgisiz kişinin beyan verdiğini ve verilen beyanların da doğruları yansıtmadığını söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk şunları söyledi;“Çevrecilik moda oldu. Çevre adına söylemlerde bulunmak için herkeste bilinçli veya bilinçsiz bu modaya uydu. Ama işin garip yanı, çevre adına ahkam kesenlerin çevre için hiçbir şey yapmadıklarıdır. Ancak biz Konya Şeker olarak çevre adına çok şey yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.

Konya nüfusu kadar ağaç diktik, şimdiki hedefimiz Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak olmuştur. Hem Konya, hem de Çumra Şeker fabrikalarında dünyanın en son modern teknolojisiyle atık su arıtma tesislerini yaptık, buradan arıtılan sular tarımsal sulamada da kullanılmaya başlandı.

Küresel ısınmadan dolayı oluşan kuraklığın önüne geçmek ve suyun daha verimli kullanılmasını sağlamak için Türkiye’de ilk kez yassı boru üretimi yapan Damlama Sulama Tesisleri Fabrikası’nı kurduk. İnşallah ülkemizin her tarafını damlama sulamayla donatacak ve suyun daha verimli kullanılmasına en büyük katkıyı verecek yapıyı burada çiftçimizle buluşturacağız.

Tüm bu yapıları bünyesinde bulunduran ve bir araya getiren Çumra Şeker teknoloji mabedi gibi algılanan ve dünyanın dürt bir yanından gelen ziyaretçilerin uğrak merkezine dönüşmüştür. Ziyaret edenler sadece sanayiciler değil, özellikle değişik üniversitelerin de gelip çalışma yaptığı bir merkez olmuştur.”

Tarım İl Müdürleri’nin ve beraberlerindeki heyetin başında bulunan Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr.Ahmet Arslan, Çumra Şeker gezisini değerlendirerek, “Çumra Şeker’deki yapı gerçekten mükemmel ve büyüleyici. Bu yapı karşısında duygulandım ve büyük gurur duydum. Gerek üretimleriyle, gerekse çiftçilere yönelik çalışmalarıyla ve gerekse çevre adına yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla gurur verici bir yapılanma gördüm. Ülkemize kazandırılan bu yatırımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Ayay ise, başta Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk olmak üzere tüm çalışanlara ülkemize böylesine güzel bir tesisi kazındırdıkları için teşekkür ettiğini belirterek, “Ürettiği sıvı şeker, bio etanol tesisi ve vergi yönünden ülke ekonomisine sağladığı katkısı ile tabana dayalı sermayeden oluşan bir kuruluşu ziyaret etmek bir Tarım İl Müdürü olarak beni çok gururlandırdı. İnşallah bu tür tesislerin ülkemizin her tarafında bacaları tüterek, insanımızın hayat standardını yükselten, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaran ve çiftçimizin yüzünü güldüren tesisler olması temennisiyle bize tesislerini açan tüm yetkililere teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

www.recepkonuk.com.tr